Hallo! Mijn naam is Claudia en ik ben 38 jaar. Ik zit al 10 jaar in een uitkering en ik werk vrijwillig. Toen ik arbeidsongeschikt werd kreeg ik een uitkering van 480 euro. Dit was een andere grote teleurstelling na mijn diagnose multiple sclerosis en nierinsufficiëntie. Dat voelde als afwijzing van de wereld. Het idee dat ik de rest van mijn leven zou moeten overleven met fysieke beperking en afhankelijk zijn van mijn omgeving, ook financieel, maakte me boos en teleurgesteld.

Op een gegeven moment verwees iemand mij naar de cursussen bij stichting Door & Voor. Ik was hier al eens eerder naar doorverwezen, maar toen was ik er nog niet klaar voor omdat ik vooral nog veel boosheid ervaarde. Ik was boos omdat ik voor mijn gevoel maar weinig keuzes had om mee te kunnen doen, waardoor ik me verzette tegen de keuzes die ik wel had. Niet alleen door mijn lichamelijke klachten, maar juist ook door het leven in armoede voelde ik me erg beperkt in wat ik nog kon doen en voelde ik me afgezonderd van de rest van de wereld. “Als ik al die andere dingen niet kan doen, dan hoeft dit van mij ook niet!” dacht ik. Pas 2 jaar later, toen ik nog een keer op stichting Door & Voor getipt werd, heb ik de stap gezet en ben ik daar cursussen gaan volgen.  Ik heb eerst Herstellen doe je zelf gevolgd en daarna Werken met eigen ervaring en OKE (open, krachtig, echt).

Tijdens het volgen van deze cursussen ontdekte ik nieuwe herstelprocessen die nog niet gestart waren. Ik had op dat moment mijn leven onder controle en dacht alles op z’n plek te hebben gekregen. Maar mijn wereld was, door het leven met beperkingen en armoede, erg klein geworden. Er waren weinig uitdagingen in mijn leven overgebleven dus ik hoefde daar ook niks mee. Tijdens het volgen van de cursussen kwam ik weer meer onder de mensen, ging ik weer meer in interactie met mensen, met de wereld, met wensen, met mogelijkheden. Daarin kwam ik mezelf nogal tegen qua gevoel en qua bestaan. Doordat ik weer meer de deur uit ging kreeg ik de mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan.

Na het volgen van de cursussen ben ik als vrijwilliger bij Door & Voor aan de slag gegaan. Ook hier kom ik allerlei dingen tegen waardoor ik uitgedaagd word, zingeving ervaar en in mijn bestaan kan blijven groeien. Het is een organisatie waar ik kan werken in mijn eigen tempo aan mijn eigen kunnen en waar ik mag zijn met al mijn beperkingen en kwaliteiten. Ik ervaar maatschappelijke acceptatie, een grote dosis levensplezier, steun en mentorschap waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Op dit moment sluit ik aan bij bijvoorbeeld netwerkgesprekken en informatiekraampjes om mijn ervaringen met de cursussen te delen met samenwerkingspartners en mensen die in de cursussen geïnteresseerd zijn. In de toekomst wil ik ook graag cursussen gaan geven. Dat vind ik nu nog te spannend, maar daar ga ik wel naartoe werken!

Samen er door en voor mensen te zijn, hoeft niet altijd geld te kosten. Mensen hebben andere mensen nodig, er is geen ik zonder jij. We raken gekwetst met en door mensen, maar we genezen ook met en door mensen. De cursussen en het vrijwilligerswerk hebben mij heel veel moois opgeleverd. De grootste stap was om de stap naar buiten te zetten en de eerste cursus te gaan volgen. Door die stap te zetten durfde ik gaandeweg weer vooruit te kijken en te dromen. Dat gun ik iedereen!

 

Stichting Door en Voor biedt cursussen aan iedereen die het nodige heeft meegemaakt en daarvan wil herstellen. Denk aan psychische problemen, verslaving, eenzaamheid, armoede, sociale uitsluiting, een lichamelijke beperking of het leven met een naaste die in een herstelproces zit. Deze cursussen zijn in de hele regio kosteloos te volgen voor alle inwoners van gemeente ’s-Hertogenbosch. Je kunt je aanmelden op de website: www.doorenvoor.nl. Heb je vragen? Stel deze dan via info@doorenvoor.nl.