Crisiskaart helpt je bij een crisis

In Noord Oost Brabant kan Stichting Door en Voor je helpen bij het opstellen van een Crisiskaart®.

WAT IS EEN CRISISKAART?

Een Crisiskaart is een persoonlijk document. Op de Crisiskaart geef je aan welke crisisopvang je nodig hebt. De bedoeling is dat je de kaart daarvoor altijd bij je hebt. De Crisiskaart is daarom een opvouwbaar kaartje met het formaat van een bankpas.

VOOR WIE IS EEN CRISISKAART BEDOELD?

Vaak zijn mensen in een crisis niet (goed) in staat om aan te geven wat er aan de hand is en hun eigen wensen te verwoorden. Door een Crisiskaart krijgen ook anderen een duidelijke plek in de aanpak van een crisissituatie. Als een politieagent of een andere hulpverlener jou in een crisissituatie aantreft, kan je het kaartje tonen en weet de ander wat er moet gebeuren.

WAT STAAT ER OP DE CRISISKAART?

Hoeveel en welke gegevens er op de kaart komen te staan en wie over welke informatie kan beschikken beslis je zelf. Het kan gaan om persoonlijke gegevens, gegevens van vertrouwenspersonen en hulpverleners, je medicijngebruik enzovoort. Maar het kan ook gaan om de opvang van huisdieren, het verzorgen van je planten of het afhandelen van je post.

CRISISPLAN

Jouw Crisiskaart verwijst naar je eigen Crisisplan. Voordat de Crisiskaart gemaakt kan worden stel je met een Crisiskaart consulent een Crisisplan op. Dit Crisisplan bevat een uitgebreide beschrijving van de kenmerken van jouw crisis en hoe je tijdens een crisis wel of juist niet benaderd wilt worden.

In een aantal gesprekken inventariseer je wat voor jou belangrijk is als je in crisis raakt en wat men dan wel of niet moet doen. Ook wordt genoteerd waar jij wel of juist niet opgenomen wilt worden. En wat er met de kinderen of huisdieren moet gebeuren; hoe de financiën geregeld moeten worden; wat te doen met je medicijnen; welke personen moeten ingelicht moeten worden.

Vervolgens worden afspraken gemaakt met personen en instellingen die van belang zijn. Deze afspraken worden bekrachtigd met een handtekening van alle betrokkenen.

EIGEN REGIE

Het maken van Crisisplan en een Crisiskaart heeft veel meerwaarde. Het maken ervan stimuleert jou en betrokkenen om na te denken over wat te doen in een crisissituatie. Dit heeft een emanciperend en preventief effect. Uiteindelijk zorgt het ervoor, dat je daardoor meer regie hebt over crisissituaties. Dat geeft veel rust en kan ook wel opname voorkomen.

HOE KOM JE AAN EEN CRISISKAART?

Het Crisisplan en de Crisiskaart worden opgesteld door jouzelf. Je beslist zelf of je een Crisiskaart wilt of niet. Het kost je in elk geval niets. Voor het maken van een Crisiskaart kun je terecht bij de Crisiskaart consulenten van Stichting Door en Voor. Een Crisiskaart consulent van Door en Voor is hier speciaal voor opgeleid.

HEB JE BELANGSTELLING?

Je kunt bij Door en Voor zelf een aanvraag aan het team Crisiskaart consulenten doen. Dit kan via telefoon: 073-6401752, of via email: crisiskaart@doorenvoor.nl.