Herstellen doe je Zelf

Herstellen is een proces, geen eindpunt of doel

Scholing 01

De cursus is gebaseerd op de Herstelvisie. In de Herstelvisie wordt herstel gezien als een proces, waarbij nieuwe zin en betekenis in het leven ontstaan na psychische problemen. De Herstelvisie is gericht op het weer in handen nemen van je eigen leven ook al heb je de symptomen van je ziekte niet volledig in de hand.

Binnen de Herstelvisie gaat het dus niet om ‘volledige genezing’ maar om het opnieuw ontwikkelen van vaardigheden, het weer oppakken van betekenisvolle relaties en het stellen van doelen in je leven.

In de Herstelvisie is herstellen dus een proces, geen doel. Een proces dat zich richt op kijken naar en eventueel aanpassen van je houding, je gedrag, je gevoelens, je belevingen en je overtuigingen. Het is een persoonlijk proces dat grillig en onvoorspelbaar verloopt.

De basis van de Herstelvisie is het uitgangspunt dat mensen op de eerste plaats staan. Niet hun psychische klachten. Dit betekent dat elk mens de regie heeft over zijn of haar eigen leven. Mensen worden weliswaar beïnvloed door hun relaties met anderen, maar op basis van hun eigen doelen, dromen, interesses maken ze hun eigen keuzes.

Het eigen verhaal van de cursist is in deze cursus erg belangrijk. Deelnemers kunnen hierin veel voor elkaar betekenen. Door je eigen verhaal te vertellen over de manier waarop jij je eigen doelen probeert te bereiken en dat met anderen te delen, ontstaan ideeën en wederzijdse steun. De cursus is een vorm van empowerment, een manier van werken en denken om de regie over je toekomst beter in handen te krijgen.

De bijeenkomsten gaan over: rehabilitatie en herstel, keuzes die je maakt en overweegt, wat je zelf doet of zou willen doen, welke steun je kunt krijgen, welke invloed je hebt. Voor de bijeenkomsten wordt het werkboek ”Herstellen Doe Je Zelf” gebruikt. In eenvoudige maar duidelijke taal komen de verschillende onderwerpen aan de orde.

De cursus Herstellen doe je Zelf omvat 12 bijeenkomsten en kan kosteloos gevolgd worden. De data voor de bijeenkomsten worden in onderling overleg op de eerste cursusdag gepland maar zijn in principe 12 op een volgende weken.

De planning van de cursussen vind je hieronder.

Voor meer informatie kun je telefonisch contact via 073-6401752 op nemen of een mailtje sturen naar scholing@doorenvoor.nl.

Je kunt je aanmelden via de rode knop onder het cursusoverzicht.

Scholing 03

Reacties van deelnemers aan de cursus Herstellen doe je zelf

“… Ik noem mijzelf al een jaar of 7 een ‘draaideurcliënt’. Zoveel soorten therapieën en cursussen had ik inmiddels al gevolgd. Toen kwam ik in aanraking  met de cursus ‘ Herstellen doe je Zelf ‘. In het begin stond ik  nog best wat sceptisch tegenover ‘alweer een nieuwe cursus’. Maar na overleg met mijn baas (de cursus valt onder werktijd) en toestemming om deel te nemen ben ik er toch gewoon voor gegaan. Al na twee bijeenkomsten had ik het gevoel dat ik er behoorlijk mee opschoot. Wel vond ik het behoorlijk confronterend, omdat je gedwongen wordt “heel diep naar jezelf te kijken”. En dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wel heel leerzaam en een goede basis voor herstel.

Inmiddels heb ik bij mijzelf gemerkt dat ik veel bewuster in het leven sta en veel minder conflicten met mijn omgeving heb. Ik durf wel te zeggen dat ik ben “gegroeid” en dat ik bezig ben te herstellen. Ook mijn omgeving merkt duidelijk het verschil.

Heel positief dus!

Ik ben dan ook blij dat ik heb doorgezet en de cursus ben gaan volgen. Ik kan het iedereen aanraden!

Ik ben me er van bewust dat ik na de cursus zal moeten blijven werken aan mijn herstel, maar een goede basis ligt er….”

Puzzelstukjes 03
Cursusoverzicht Herstellen doe je Zelf 2020
LocatieDagStartdatumTijd
Uden (wachtlijst))Dinsdag1 september10:00 – 12:00 uur
Oss (startdatum onder voorbehoud)Woensdag2 september10:00 – 12:00 uur
Den Bosch (startdatum onder voorbehoud)Donderdag3 september10:00 – 12:00 uur
Helmond (startdatum onder voorbehoud)Donderdag22 oktober10:00 – 12:00 uur

Je kunt je weer aanmelden voor onze cursussen. Sommige data echter nog even onder voorbehoud. Wanneer deze definitief zijn komen ze direct op de site.

Door op de rode knop te klikken kom je in een keuzemenu en kun je je aan melden voor de gewenste locatie. Na inschrijving ontvang je binnen 2 weken een bevestiging. In dit geval krijg je daarna nog een bevestiging wanneer de datum definitief is.

Mocht je na 2 weken nog niets van ons hebben vernomen neem dan even contact met ons op.