Cursussen

Op dit moment verzorgt Stichting Door en Voor twee cursussen.

De cursus Herstellen doe je Zelf (HdjZ) en de cursus Werken Met Eigen Ervaring (WMEE).

Scholing 01

Herstellen doe je Zelf

Herstellen is een proces, geen eindpunt of doel.

De cursus is gebaseerd op de Herstelvisie. In de Herstelvisie wordt herstel gezien als een proces, waarbij nieuwe zin en betekenis in het leven ontstaan na psychische problemen. De Herstelvisie is gericht op het weer in handen nemen van je eigen leven ook al heb je de symptomen van je ziekte niet volledig in de hand.

Binnen de Herstelvisie gaat het dus niet om ‘volledige genezing’ maar om het opnieuw ontwikkelen van vaardigheden, het weer oppakken van betekenisvolle relaties en het stellen van doelen in je leven.

In de Herstelvisie is herstellen dus een proces, geen doel. Een proces dat zich richt op kijken naar en eventueel aanpassen van je houding, je gedrag, je gevoelens, je belevingen en je overtuigingen. Het is een persoonlijk proces dat grillig en onvoorspelbaar verloopt.

De basis van de Herstelvisie is het uitgangspunt dat mensen op de eerste plaats staan. Niet hun psychische klachten. Dit betekent dat elk mens de regie heeft over zijn of haar eigen leven. Mensen worden weliswaar beïnvloed door hun relaties met anderen, maar op basis van hun eigen doelen, dromen, interesses maken ze hun eigen keuzes.

Het eigen verhaal van de cursist is in deze cursus erg belangrijk. Deelnemers kunnen hierin veel voor elkaar betekenen. Door je eigen verhaal te vertellen over de manier waarop jij je eigen doelen probeert te bereiken en dat met anderen te delen, ontstaan ideeën en wederzijdse steun. De cursus is een vorm van empowerment, een manier van werken en denken om de regie over je toekomst beter in handen te krijgen.

De bijeenkomsten gaan over: rehabilitatie en herstel, keuzes die je maakt en overweegt, wat je zelf doet of zou willen doen, welke steun je kunt krijgen, welke invloed je hebt. Voor de bijeenkomsten wordt het werkboek ”Herstellen Doe Je Zelf” gebruikt. In eenvoudige maar duidelijke taal komen de verschillende onderwerpen aan de orde.

De cursus Herstellen doe je Zelf omvat 12 bijeenkomsten en kan kosteloos gevolgd worden. De data voor de bijeenkomsten worden in onderling overleg op de eerste cursusdag gepland maar zijn in principe 12 op een volgende weken.

De planning van de cursussen vind je hieronder.

Voor meer informatie kun je telefonisch contact via 073-6401752 op nemen of een mailtje sturen naar scholing@doorenvoor.nl.

Je kunt je aanmelden via de rode knop onder het cursusoverzicht.

Scholing 03

Reacties van deelnemers aan de cursus Herstellen doe je zelf

“… Ik noem mijzelf al een jaar of 7 een ‘draaideurcliënt’. Zoveel soorten therapieën en cursussen had ik inmiddels al gevolgd. Toen kwam ik in aanraking  met de cursus ‘ Herstellen doe je Zelf ‘. In het begin stond ik  nog best wat sceptisch tegenover ‘alweer een nieuwe cursus’. Maar na overleg met mijn baas (de cursus valt onder werktijd) en toestemming om deel te nemen ben ik er toch gewoon voor gegaan. Al na twee bijeenkomsten had ik het gevoel dat ik er behoorlijk mee opschoot. Wel vond ik het behoorlijk confronterend, omdat je gedwongen wordt “heel diep naar jezelf te kijken”. En dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wel heel leerzaam en een goede basis voor herstel.

Inmiddels heb ik bij mijzelf gemerkt dat ik veel bewuster in het leven sta en veel minder conflicten met mijn omgeving heb. Ik durf wel te zeggen dat ik ben “gegroeid” en dat ik bezig ben te herstellen. Ook mijn omgeving merkt duidelijk het verschil.

Heel positief dus!

Ik ben dan ook blij dat ik heb doorgezet en de cursus ben gaan volgen. Ik kan het iedereen aanraden!

Ik ben me er van bewust dat ik na de cursus zal moeten blijven werken aan mijn herstel, maar een goede basis ligt er….”

Puzzelstukjes 03
Cursusoverzicht Herstellen doe je zelf 2019
StartdatumLocatieDagTijd
reeds van start gegaan op 18 januariDen BoschVrijdag14:00 – 16:00
reeds van start gegaan op 19 maartUdenDinsdag14:00 – 16:00
reeds van start gegaan op 26 augustusUdenMaandag10:00 – 12:00
23 oktober – nog enkele plaatsen vrijHelmondWoensdag10:00 – 12:00
Je kunt je aanmelden door op de knop “Inschrijven” hieronder te klikken.

Note: wanneer je binnen 2 weken na aanmelding geen bevestiging van inschrijving in je mailbox ontvangt neem dan contact op met: scholing@doorenvoor.nl

Werken Met Eigen Ervaring

De cursus Werken Met Eigen Ervaring (WMEE) is bedoeld voor mensen met persoonlijke ervaring op het gebied van psychische, psychiatrische en/of verslavingszorg. In de cursus leer je je opgedane ervaring in te zetten voor persoonlijk herstel. Daarnaast kun je na de cursus je eigen ervaring breder in zetten voor belangenbehartiging van cliënten in alle aspecten van de geestelijke gezondheidszorg. Op deze manier wordt jouw ervaring omgevormd tot kennis. Kennis die toepasbaar is voor jezelf én het werken met en voor lotgenoten.

De inhoud van de cursus richt zich dus op je eigen ontwikkeling en het ondersteunen van lotgenoten. Op basis van ingrijpende, emotionele levensgebeurtenissen en persoonlijke reflectie daarop ontstaat inzicht dat vereist is voor je eigen ontwikkeling en het kunnen ondersteunen van lotgenoten.

Daarnaast is het een eerste stap op de weg naar professionele ervaringsdeskundigheid. In de ogen van de Stichting ontstaat professionele deskundigheid indien WMEE aangevuld wordt met externe bronnen zoals ervaringen van anderen en literatuur.  Daarnaast dient een aantal professionele vaardigheden aangeleerd te worden, die noodzakelijk zijn om anderen verantwoord te kunnen begeleiden. Het gaat dan om coach- en begeleidingsvaardigheden en didactische vaardigheden.

Intakegesprek

Omdat wij werken op basis van de Herstelvisie, maken wij ongeveer 2 a 3 weken voordat je de cursus gaat doen, een afspraak voor een intakegesprek. Dit om gezamenlijk te bezien of de cursus in jouw herstelproces past.

De cursus omvat 12 bijeenkomsten. De data voor de bijeenkomsten worden in onderling overleg op de eerste cursusdag gepland maar zijn in principe 12 op een volgende weken.

Kosten Cursus

Afhankelijk van je woonplaats wordt de cursus wel of niet vergoed uit gemeentelijke subsidie.

Wel vergoed

WMEE is kosteloos voor deelnemers uit de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill, Oss, Sint Anthonis, Sint Hubert en Uden betalen dit via centrumgemeente Oss. Je hoeft hier zelf verder niets voor te doen.

Niet vergoed

Voor deelnemers uit andere gemeenten zijn de kosten van 480,00 euro voor eigen rekening. Je ontvangt na de start van de cursus een factuur.

Indien je problemen hebt met het betalen van de kosten in één keer neem dan contact op met administraie@doorenvoor.nl. Betalen in 4 termijnen is mogelijk. Wanneer je een uitkering ontvangt (WW, bijstand enz.) dan kun je altijd proberen via jouw casemanager deze cursus toch vergoed te krijgen.

Voor meer informatie kun je telefonisch contact via 073-6401752 op nemen of een mailtje sturen naar scholing@doorenvoor.nl.

De planning van de cursussen vind je hieronder.

Je kunt je aanmelden via de rode knop onder het cursusoverzicht.

Cursusaanbod Werken met eigen ervaring
StartdatumLocatieDagTijd
reeds van start gegaan op 6 februariOssWoensdag10:00 – 13:00
reeds van start gegaan op 27 maartUden – extra i.v.m. grote belangstellingWoensdag10:00 – 13:00
reeds van start gegaan op 10 meiHelmondVrijdag10.00 – 13.00
reeds van start gegaan op 4 septemberDen BoschWoensdag13:30 – 16:30
8 november – nog enkele plaatsen vrij!UdenVrijdag10:00 – 13:00
Je kunt je aanmelden door op de knop “Inschrijven” hieronder te klikken.

De cursussen Werken met Eigen Ervaring voor 2019 zitten vol. Voor de cursus in Uden (start 8 november) is er een wachtlijst. Je kunt je hiervoor dus nog opgeven echter je plaats is niet zeker. In 2020 gaan we weer van start met cursussen op verschillende locaties. De planning zal eind 2019 – begin 2020 bekend zijn. Mocht je daarover op de hoogte gehouden willen worden stuur dan een berichtje naar: scholing@doorenvoor.nl

Note: wanneer je binnen 2 weken na aanmelding geen bevestiging van inschrijving in je mailbox ontvangt neem dan contact op met: scholing@doorenvoor.nl

  • Je ontvangt als uw aanmelding verwerkt is een bevestigingsmail;
  • Precieze locaties worden later bekend gemaakt;
  • Cursussen gaan door bij minimaal 6 deelnemers. Twee weken voorafgaand aan de startdatum wordt besloten of de cursus doorgaat en krijgen alle deelnemers hierover een bericht.